Mikrohistorierna:

(12) Gert Edbertsson

Född 1950, Rydöforsvägen 22

Gert berättar att han 1960, med föräldrarna Edbert och Hjördis, hans syster Britt-Mari och då tvåårige Lars flyttade in i det nybyggda huset på Borgenvägen 19. Han var elva år och Britt-Mari tio.  Innan dess bodde de i Fors i farföräldrarnas hus och en kortare tid i ett annat hus bredvid. En bit bort vid kapellet bodde morföräldrarna, också i ett eget hus.

 Gerts minnen från barndomen i Fors handlar mycket om dofter, synintryck, ljud och familjens aktiviteter. Man bar in ved, tände i kakelugnarna, hämtade vatten i brunnen och gick vägen till utedasset som låg bakom vedboden. Farfadern Johan satt tyst och lagade skor.

  Edbert var på fabriken. Hjördis tog Gert och Britt-Marie och två tvättkorgar på cykeln till den allmänna tvättstugan invid Klubbån. Efter tvätten hade  Hjördis röda händer den dagen. Dofterna av ved  som brann i järnspisen och skolädret i farfaderns skomakeri finns fortfarande i färskt minne. Lakanen som sköljts i Klubbåns vatten och torkade på övervåningen hade en frisk parfymfri doft som han saknade när de bodde i det nya huset. Han minns smaken av frukten i morföräldrarnas köksträdgård, jordkällarens luft där potatisen och kålrötterna låg, det vinande och tjutande ljudet från kapsågen när grannarna samarbetade om att såga vinterns ved.

 Sovrummets kakelugn har en särskild plats. Alla kakelugnar hade ett spjäll högst upp som behövde strypas under natten för att kunna hålla kvar värmen, men inte fullständigt för då kunde rummet fyllas med koloxid. Det sista som hände på kvällarna innan han somnade var att han såg sin pappa dra igen spjället och kontrollera att han gjort det precis lagom.

  Minnen från det nya huset är knapphändigare och kan sammanfattas i att det var bekvämt, modernt och ett enormt standardlyft med dusch och badkar. Där minns han inga särskilda dofter. Hans två bröder, Lars född 1958 och Peter född 1963 var de som hade sin barndom där.

 1964 fick Gert en modern moped (Puch) som han dock snabbt tröttnade på.

 När farföräldrarna var borta såldes deras hus i Fors. Det brann ner 1984.

Hjördis och Edbert sålde huset på Borgenvägen och flyttade till Torup 2011.

 

Intervjun är gjord 2023 av Mats Strandell