mikrohistorierna:

(17) Eva Bengtsson

Född 1963, Ekgatan 12

Frans Ynner, om vars käpp historien berättar, var anställd på Bruket i Rydö bland annat som flottare.

Berättat 2023 för Lennart Hildingsson (uppläsare)

Det här handlar om en käpp som fortsatt att vandra långt efter att ägaren gått bort.

  – Min pappa Stig gick helt nyligen igenom saker mina föräldrar har i sitt hus i Stensjö utanför Ugglarp. Då kom käppen fram och han sa ”Den här tycker jag ska vara i Rydö”. Så nu finns den här hos mig, säger Eva Bengtsson.

  Käppen med ingraverat ägarnamn och gåvohälsning på silverhandtaget har tillhört sjömannen, flottnings- , sten- och fabriksarbetaren Frans Ynner (1875-1949).

  Frans Ynner föddes och levde större delen av sitt liv i Rydöbruk. Käppen fick han i gåva av sina vänner i början av hösten 1935, på sin 60-årsdag.

 Han växte upp på torpet vid Skärkebro som kallades för ”Mor Ynners stuga”. När Frans fyllt 16 for han i väg på äventyr; han prövade på att vara sjöman, bodde en tid i Danmark och jobbade ett slag också vid stenbrotten i Söndrum.

 Ett av uppdragen Frans fick efter att som 23-åring ha återvänt till Rydö vara att vara med och anlägga flottningsrännan i sten som finns ovanför badhålan i Lahult.

 Frans gifte sig – hustrun hette Selma – och paret slog sig ned på Nissadalsvägen 8. Men de fick inga barn.

  Käppen vandrade efter Frans död vidare till olika släktingar. Först (förmodligen) till Frans syster, Selma Snygg i Våcknared. Sedan till hennes dotter Gudrun Svensson, Hyltebruk, och fortsatte i sin tur till en dotter i en ny generation – Eleine Danielsson – som är Eva Bengtssons mamma.