Mikrohistorierna:

(10) Agneta Järgren

Född 1951 (Bengtsson), Nissadalsvägen 32a

Rydöbruk var en bra plats att växa upp på, menar Agneta Järgren. De allra flesta kände eller i alla fall kände till varandra. I stort sett allt man behövde fanns: Livsmedelsaffärer, speceri- och diversehandel, rånbageri, konditori och café med jukebox, frisör, cykel- och bilverkstad, bibliotek, pappershandel, klädesaffär och mycket mer.

  – Och mitt i smeten bodde vi, på översta våningen, i huset där Bengtssons Livs låg. I de två mindre lägenheterna under oss bodde arbetskamrater till min pappa. 

 Adressen är idag Nissadalsvägen 32. Byggnaden brann ned för några år sen.

  Åke Karlsson, som var föreståndare för Bengtssons Livs, var en baddare på både piano och andra instrument och när familjerna träffades hos varandra var det sång och musik.

Ett föremål i köket finns bevarat och har följt Agneta var hon än bott: En kniv till ett matbestick i rostfritt stål med ett ovanligt brett blad. Hennes mamma, Lilly Bengtsson (pappa hette Pontus), använde den när hon vände pannkakor.

 – Vi barn hade alltid något att göra. Vi hoppade hage, jonglerade med bollar, lekte tafatt, kurragömme, klättrade i träd, gick på styltor och byggde hyddor. En udda sak var när man lade sig på gräset väldigt nära järnvägsspåret när godståget med de tunga vagnarna passerade bara för att se om man vågade.

 Agneta, och Margret Severinsson som bodde ovan konsumbutiken bredvid, brukade göra ”telefoner” mellan sina fönster med hjälp av tomma marmeladburkar som förenades av tråd som överförde ljudet.

 Agnetas familj bodde här fram till skiftet mellan 1950- och 1960-talen då de flyttade till Björkgatan 3. Agneta gick då på lågstadiet i Rydö skola, som låg granne med det nya huset.

Berättat 2023 för Mats Strandell

Agneta Järgren (f Bengtsson) bor i Helsingborg.