Egyptier bedragen med hus i Rydö

Egyptiern Usama vädjar till Hylte kommun om att bli befriad från fastigheten Bergs gränd 12 i Rydöbruk.

egypthus
Bergs gränd 12 i Rydöbruk har stått övergiven i flera år. Nu vill egyptiern Usama bli av med kåken.

 

Den är ett av de hus som ingår i härvan av ”egyptenhus” i bland annat Hylte. Svenska fastigheter har luras på människor bosatta i Egypten, som fåtts att tro att husen antingen är en god investering eller att köpen ska berättiga dem till uppehållstillstånd i Sverige.

Bergs gränd 12, centralt i Rydöbruk och i nedgånget skick, köptes för cirka tre år sedan av Dubai Egypt Sweden for Investment AB. Några månader senare såldes fastigheten vidare till ett handelsbolag, Kelare Company, som enligt bolagsordningen bland annat sysslar med import och export av militär utrustning och förmedling av fastigheter.

Bolagsman för Kelare uppges vara en egyptier, med namnet Usama Abdelrahim Mohamed Abdalla.

Denne har ångrat sig. Via en juristfirma i Malmö har Usama vänt sig till Hylte kommun med en vädjan om att kommunen ska köpa loss huset från honom. Han har ingen möjlighet, uppger han, att reparera eller underhålla fastigheten.

Vad han hoppas få för fastigheten säger han inget om. Men brevet till kommunen berättar att han köpt den för motsvarande 3 miljoner svenska kronor, och att han därefter fått den värderad till 100 000 kronor.

– Frågan kommer att behandlas av kommunstyrelsen, med ett  förslag till beslut från mig som jag inte är klar med, säger Tony Ortenlöf, byggnadsinspektör i Hylte. Ortenlöf tillägger att ärendet förmodligen tas upp av politikerna först i slutet av maj.

Med brevet till kommunen, som kom i förra veckan, följde bilagor på arabiska som kommunen ännu inte fått översatt. Först när det skett räknar Ortenlöf med att få överblick över ärendet.

Malmöjuristen, vilken företräder Usama, uppger att hans klient utsatts för ett bedrägeri. Dels genom att ha fått falska uppgifter om fastigheterna, och dels genom att de köpebrev som registrerats i Sverige är förfalskade. Det inte är Usama som skrivet under dem, uppger juristen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *