Museet återskapar arbetarelägenhet

I Rydö missionshus, som kulturminnesskyddades för jämt 30 år sedan, finns en lägenhet som stått tom under det senaste halvseklet.

Den var under 1900-talets tidigare hälft bostadslägenhet och i kontraktet ingick vaktmästeri för frikyrkoförsamlingen.

Rydö historiska föreningen kommer under 2016-2017, i samarbete med Equmeniakyrkan Södra Nissadalen som äger missionshuset, att restaurera lägenheten och inreda den som den såg ut i början av 1940-talet. Det var då bruksarbetaren Hilding Andersson bodde där tillsammans med sin familj.

Föreningen har beviljats 86 000 kronor i anslag av Riksantikvarieämbetet för projektet. Arbetet görs också i samråd med länsantikvarien i Halland och med stöd av anlitad byggnadsantikvarie.

b1
”Symöte” i missionshusets lägenhet. Kvinnorna är Emmy Andersson, Elin Andersson och Ester Fransson. Pojken vid spinnrocken är Elins son Erik.

I återställandet ingår tidsenliga tapetsering och att återskaffa likadana möbler, inventarier och tillhörigheter som familjen hade i sin bostad. Till stöd för arbetet finns fotografier inifrån bostaden tagna på 1930- och 40-talet.

Användningen blir därefter:

  • uppvisning  av en bruksarbetarbostad från 1940-talets början
  • tidsresor för barn i Rydöbruks skola (inom projektet Barnens kulturmiljö)

Dessutom förstärks det kulturhistoriska värdet av missionshuset, med att hela miljön gestaltar den bruksepok som var vid 1900-talets tidigare hälft (själva kyrkrummet och byggnaden exteriört är i det närmaste oförändrat från år 1900 – det år missionshuset byggdes).

Text: Lennart Hildingsson

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *