Badhålan – bästa platsen

Klass 5-6 i Rydöbruks skola har utsett bästa stället i Rydöbruk att vara på. Vid en omröstning bland eleverna vann Fors badhåla, vars badplats också håller på att upprustas.

Tvåa blev Lilla damm, intill Nissan vid  bron över till fabriken.

På tredje plats kom ytterligare en ”badhåla”, dock en övergiven och igenvuxen sådan – Rydöbruks badhåla vid Skärkån i Glassbo. Där kan man numer inte längre bada, men naturmiljön är spännande och platsen kallas i skolan för ”Indianstället”.

”Tävlingen” om de bästa eller mest spännande platserna att vara på för barn och unga gjordes i oktober 2015, inom projektet Barnens kulturmiljö i Rydöbruk. Först nominerade klassen ett antal ställen och sedan hölls en röstning.

Fem platser fick röster enligt följande:

  1. Badhålan i Fors: 17 röster
  2. Lilla damm: 5 röster
  3. Rydö badhåla (Indianstället):  4 röster
  4. Rydögården (City): 3 röster
  5. Golfbanan: 1 röst

Övriga nominerade var:

  • Tennisplanen i Veka
  • Kapellet
  • Knystahall
  • Bloms fd affär (antikaffär´n)

Så här beskriver barnen själva platserna:

Badhålan i Fors

Fors badhåla
Fors badhåla

Det är ett trevligt ställe att bada och bara vara på. På både vintern och sommaren, för alla i familjen.

Wilmer

En plats där man kan bada på sommaren och hänga där på vintern – och på sommaren så klart. Man kan hoppa från bron och från kanten ner i vattnet. Där finns ett bord som man kan sitta och prata vid. En plats där man kan gå en liten runda som är väldigt rolig.

Jag kommer ihåg när det blev översvämning och allt blev förstört; nästan hela kanten föll ner. Men nu är det fixat, och mycket finare än innan.

Alli

Det är kul att vara där. De är ett naturiskt underverk. Men vuxna som brukar vara där de ser mest ut att sura. Varmt på sommaren. Det är kul att vara där när man slipper sina föräldrar, och hänger med sina vänner.

John

Klubbån, ovanför
Klubbån, ovanför

I badhålan badar man och det är mycket vackert där. Men det kan också vara farligt där eftersom det finns mycket stora stenar där. Men för de som har badat där ofta, känner nog till de flesta stora stenarna. Men jag rekommenderar till de som aldrig har varit där innan, att gå och känna lite i vattnet innan ni börjar bada eller hoppa från bron som finns där. För då kan ni skada er rejält.

Man behöver inte bada där. Om det är lite kallare i vattnet, då kan man alltid hoppa lite på stenarna om man vill. Men där ska man också ta det försiktigt för där kan man halka. Men det kan också bero på att man inte har så bra balans eller är liten och kanske inte vågar. Men det är helt okej om man kan göra annat också.

Men badhålan är underbar och man kan göra så mycket där. Man kan som sagt bada, grilla och hoppa på stenar eller bara gå dit för att hänga. Jag minns en gång då jag badade med en kompis och när han kom hade han en snorkråka i hela ansiktet och jag skrattade, men samtidigt nästan spydde jag. Och min kompis fattade ingenting.

Nora

Badhålan är en vacker och rolig plats Naturen är fantastisk och vattnet är varmt (på sommaren) med en liten ”vattenrutschkana”. Det är roligt att hoppa från bron. Det är ganska stenigt men väldigt kul. När vi hoppade från bron jag och mina kompisar – vi var tre stycken – skrek vi alltid: ”För (något)!” En gång så satt det ett par tanter vid bänken. Då skrek jag; ”För Hitler!” Då kollade tanterna jättekonstigt på oss.

Leo

Rydö badhåla

John och Leo vid Skärkebro, intill badhålan
John och Leo vid Skärkebro, intill badhålan

På Indianstället kan man klättra, bygga, skapa och ha kul. Man kan uttrycka sig själv. Man kan tex ha skattjakt och leka kurragömma. Det är ett av de roligaste ställen jag vet. Man kan leka, busa, grisa ner sig själv och göra vad man vill – förutom skada sig själv. Man kan också simma om man vill, men det är nog ingen så bra idé. Det tycker inte jag i alla fall.

Extra: Det är nog ingen bra idé att klättra om man är höjdrädd. Var försiktiga när ni leker där!

En gång så ramlade jag nästan i vattnet två gånger. Det var obehagligt och roligt på samma gång.

Melissa

Rydögården (City)

På City måste man skriva in sig. Efter det så samlas man eller bara leker. Det är oftast någon aktivitet igång, t ex dunkgömme, kubb och fotboll. Vi har några gungor längre bort och en handgjord gunga på baksidan av City. Huset är svart och väldigt fint och ganska mysigt. Det finns staket runt om.

Emely

Golfbanan

En bra plats att vara på när det är vinter är golfbanan. Golfbanans backe är väldigt rolig att åka ner för, med pulka och andra ex tefat, eftersom att det är en rätt brant backe. Men den är väldigt rolig att åka ner för. Men man får se upp så att man inte kör in i ett träd. Gör man det så krasar man. Om man vill kan man ha det mysigt och dricka varm choklad och ballerina mm. När man är där kan man gå till kiosken om den är öppen.

Jenny

Bloms affär

bloms03
Bloms. Både natur och kultur.

Jag skulle vilja gå in där, för man kan se gamla saker. Och hoppas andra vill gå in där. Det verkar kul att vara där, för att det är stort. Min farmor har köpt en glasuggla på Bloms affär.

Sofia

Kapellet

Kapellet är en liten kyrka som finns i Rydöbruk. Dit går vi i Rydöbruks skola två gånger om året för att ha våran skolavslutning. Det är massor av gravar och träd omkring kapellet. Det är massor av skog omkring kapellet. Inne i kapellet är det jättestort, men det är jättelitet. Kapellet har brunnit upp en gång i tiden, men de har byggt upp det igen likadant. Kapellet brann upp nån gång på 50-talet och byggdes upp 1958. Ett minne från mig då jag var 4-5 år gammal, så hamnade jag på ett bröllop som var i kapellet. I kapellet finns ett stort kors på väggen.

Amalia

I kapellet har vi på Rydö skola skolavslutning varje sommar och vinter. Kapellet brann ner 1957, men byggdes upp ett år senare – 1958. Vid kapellet har de ett rum under jorden. Där la man liken förr i tiden. En gång när jag var där för att pynta inför skolavslutningen, lyfte min storasyster upp mig och tappade mig i brännässlor.

David

Knystahall

Man kan klättra på en jättestor sten. Och när det är vinter finns det en backe som man kan åka pulka på. En gång var det en marknad där. Då lekte vi brottning en gång, och det var maj-brasa.

Oliver

Alla foton: Klass 5-6

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *